Free songs

In dit onderzoek worden 29 kunstwerken verspreid over 13 Amsterdamse metrostations en vijf tunnelbuizen gewaardeerd en van advies voorzien.
Bij de aanleg van de Oostlijn in de jaren zeventig is een percentage van de bouwsom besteed aan kunst. Dat heeft tientallen kunstwerken opgeleverd, variërend van grote wandschilderingen met letters tot kleine beeldhouwwerken. Het biedt een verrassende collectie van onbekende en bekende Nederlandse kunstenaars als Cornelius Rogge, Pieter Engels, Joost van Roojen en Peter Struycken.
De meeste kunstwerken hebben een relatie met het specifieke metrostation. Zo heeft een kunstenaarscollectief met Cobra-kunstenaar Jan Sierhuis op het metrostation Nieuwmarkt vijf kunstwerken gemaakt over de Nieuwmarktrellen en heeft Opland het station Wibautstraat verfraaid met kunst die verwijst naar de voormalige krantenconcerns.

 

Yteke Spoelstra en Frans van Burkom, Kunst in de metrostations. Kunstwerken opgenomen in het geplande renovatietraject van de Oostlijn. Cultuurhistorische waardestellingen. Dienst Metro Amsterdam 2012-2013.
Yteke Spoelstra en Frans van Burkom, Kunstwerken op de Oostlijn van de Amsterdamse metro niet behorende tot het Renovatieproject Oostlijn. Cultuurhistorische waardestellingen. Dienst Metro Amsterdam 2012-2013.                                                                          UA-57450637-1

Zie ook:  Cultuurhistorische Waardestelling Kunst in de Metro Stations.              Zie ook het blog over de metrokunst:  ytekespoelstra.nl/blog

2. de 4 metro met zwart randje